Miten välttää joutumasta velkakierteeseen

Varsin yleinen tilanne, mitä kohtaa varsinkin eri pikavippi aiheisia keskustelufoorumeita selaillessa on, että jollain on tullut otettua lainaa ilman vakuuksia enemmän kuin pystyy maksamaan, ja sitten ollaan kyselemässä apua tilanteesta selvitäkseen. Pikalainaa ottaessa on suhteellisen helppoa joutua velkakierteeseen lainojen helpon saatavuuden takia, jos oma rahankäyttö ei ole ihan niin hyvässä hallinnassa, kuin sen pitäisi olla. Velkakierteen välttäminen on kuitenkin aivan yhtä helppoa, kuin kierteeseen joutuminenkin.

Ensimmäinen, ja ehdottomasti tärkein nyrkkisääntö on, että älä ota lainaa netistä enempää, kuin olet varma pystyväsi maksamaan. Mieti aina tarkkaan, milloin seuraava palkkapäiväsi tulee olemaan, paljonko saat palkkaa (vähennä verot), paljonko sinulla on muita välttämättömiä menoja (ruoka- ja lääkeostokset, bensa, vuokra ym.), ja paljonko sinulle kaiken tämän jälkeen jää vielä rahaa käteen. Sitten laske, riittääkö nämä kattamaan ottamasi lainan takaisinmaksun korkoineen päivineen.

Vakituisesti työssä käyvälle ihmiselle esimerkiksi 200€ pikavippi tai pikavippi 100€ ei pitäisi olla ongelma, mutta jos haet esimerkiksi 1000 euroa lainaa, voi tilanne olla täysin toinen. Tosin suuremmatkin lainat saa nykyään jo jopa huomattavan pitkillä takaisinmaksuajoilla, joten ne on kyllä mahdollista maksaa suhteellisen pienissä kuukausittaisissa maksuerissä. Mieti kuitenkin, paljonko todellisuudessa tarvitset lainaa, äläkä ota sitä yhtään sen enempää.

Pikalaina kannattaa aina vertailla, jolloin saat lainasi edullisimmasta mahdollisesta palvelusta, ja täten luonnollisesti säästät myös rahaa, jopa huomattavia määriä. Jos olet aiemminkin hakenut lainaa, ja todennut jonkin palvelun luotettavaksi, voi olla järkevää käyttää tätä palvelua jatkossakin, sillä saat myöhemmillä lainakerroillasi luultavasti jo suurempia lainoja. Jos et kuitenkaan ole aiemmin hakenut vippiä, et luultavasti tiedä, mistä saisit edullisimman mahdollisen lainan. Tässä vaiheessa kuvaan astuvat vippivertailu sivustot.

Vippivertailu löytää aina edullisimmat lainat, luotettavimmista lainapalveluista. Uutena asiakkaana saat myös huomattavia alennuksia muutamista lainapalveluista, ja edullisimmillaan saat jopa täysin ilmaista lainaa. Kyllä, luit oikein, täysin ilmaista. Vivus ja Viestilaina nimittäin tarjoavat uusille asiakkailleen ilmaisen vipin. Vivukselta saat ilmaista pikalainaa 5-400 euroa ja Viestilainalta 50 euroa. Viestilainan ilmaiselle vipille saat maksuaikaa yhden viikon, mutta Vivuksen ilmaiselle lainalle on mahdollista valita maksuaikaa 1-30 vuorokautta oman tarpeen mukaisesti.

Jos kuitenkin tuntuu, että olet ottanut enemmän lainaa, kuin pystyt maksamaan takaisin, hakeudu viipymättä oman paikkakuntasi velkaneuvontaan. Kaikki eivät tätä kuitenkaan halua tehdä, jolloin toiseksi paras ratkaisu on ottaa suurempi kulutusluotto, jolla voit kattaa kaikkien pienempien lainojesi takaisinmaksut. Kulutusluoton saat huomattavasti pidemmällä takaisinmaksuajalla, kuin mitä pienemmät pikalainat, joten voit maksella kulutusluottoasi rauhassa hyvin pienissä maksuerissä, eikä sinulla ole enää monia pieniä lainoja vaivanasi.