Pikavippien korot eivät ole todellisuudessa satoja prosentteja

Pikavippien törkeän korkeista, parhaillaan jopa tuhansien prosenttien todellisista vuosikoroista, on uutisoitu mediassa useaan otteeseen. Nyt pikavippien vuosikorkoja on käytetty perusteluna myös mahdollisesti tulossa olevalle korkokatolle, joka tulisi lopettamaan vippien tarjonnan Suomessa kokonaan, sillä pikalainapalvelut eivät voisi enää toimia voitollisesti. Jäljelle jäisivät enää kulutusluotot

Todellisuudessa kuitenkaan kohtuuttomia eivät ole vippien vuosikorot, vaan kaava jolla ne lasketaan. Nykyisellä kaavalla laskettuna esimerkiksi yhden päivän maksuajalla olevan 100 euron vipin, jonka kulut olisivat yhden euron, vuosikoroksi tulisi yli 3600 prosenttia. Tämä kertoo karua kieltään siitä, miten vääristyneen kuvan todelliset vuosikorot todellisuudessa antavatkaan pikavippien hinnoista.

Pikavipeille tulee kuluina keskimäärin neljäsosa alunperin lainatusta summasta, eli esimerkiksi 200 euron pikavippi kustantaa keskimäärin noin 250 euroa. Vuosikorkoja on muutenkin hyvin omituista laskea pikavipeille, sillä sehän on täysin sama asia kuin esimerkiksi jos ajateltaisiin paljonko on hotellihuoneen hinnan todellinen vuosikorko.

Eihän kumpaakaan, hotellihuonetta tai pikavippiä, oteta vuodeksi, vaan hotellihuoneessa vietetään yleensä pari yötä ja vipeillekin maksuaikaa annetaan keskimäärin vain reilu kuukausi. Lainaa netistä hakiessa kannattaa siis katsoa, että montako euroa lainasta maksaa korkoja, eikä että montako prosenttia korkoa tulee.